perjantaina, syyskuuta 22, 2006

Järjestys se olla pitää

Saksalainen järjestelmällisyys koki taas suorastaan megalomaanisen kolauksen viimeisen empiirisen katuhavainnon perusteella. Nimittäin suojateiden ja niiden valojen muodossa. Useissa suojateissä on täällä toki valot, ja usein sitten myös sellaiset napit mistä pitää painaa, jotta valot joskus vaihtuisivat.

Kuten Suomessa, useimmiten kun nappia painaa syttyy nappikoneeseen valo, joka ilmoittaa, että vihreä on tulossa. Kuitenkin tähänkin sääntöön, kuten olemme Saksalaisessa kieliopissa tottuneet, on poikkeuksia. Joissakin kadun risteyksissä muuten identtisessä nappikojeessa palaa valo kaiket yöt ja päivät, ja painamalla nappia saat valon sammumaan. Näin siis laiskaakin laiskempi kävelijä saattaa seistä valaistun nappikoneen vieressä olettaen että valo ilmoittaa vihreän olevan tulossa.

Onneksi, kuten saksan kieliopissakin, poikkeuksista on olemassa dokumentaatiota. Kieliopissa olen joskus pätännyt monisivuista epämääräisten verbien listaa, mutta nyt riittää kun katselee minkälainen teksti siinä nappikoneessa lukee. Valon lasissa saattaa nimittäin lukea, että "valo vaihtuu" tai "laite toiminnassa", jolloin on syytä painaa nappia.

4 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Erikoinen lapsus preussilaisessa kurissa. Tai ehkä se ei vain täydellisesti ulotu sinne Baijeriin asti ;)

Juho kirjoitti...

"Ethän sä tiedä mitään Saksasta, jos pysyt koko ajan Baijerissa, etenkin Frankenissa." sanoi eräs Berliiniläinen. Niin kai sitten.

Anna kirjoitti...

;)

Ei sitten Juho muuta kuin Berliinin sykkeeseen!

Jos siellä vaikka liikennevalologiikka toimisi paremmin...

Osakeyhtiö Huovinen kirjoitti...

How is this possible? Mun luottamus Lapinpolttajiin mureni tällä siunaamalla sekunnilla.