perjantaina, helmikuuta 03, 2006

Bademeisterin

Saunomisen ensikokemuksesta viisaantuneena ja valveutuneena läksin toistamiseen kohti Sauna-Parkkia. Tämä oli kokonainen puolikas kylpylää, jossa oli saunoja. Niitä taisi olla yhteensä n. 20.

Ensimmäinen shokki suomalaiselle ujolle pojalle on alastomuus. Ämmät ja ukot pomppii ympäri puistoa ilman rihman kiertämää. "Textilfreie Zone" oli se. Ikäjako oli laidasta laitaan, kuten arvata saattaa.

Noh, Suomalaiset saunat (joita oli kolme) olivat kaikki samalla tavalla tylsiä kuin saksalaiset suomalaiset saunat ovat. Istutaan hiljaa ja odotetaan hikeä kuivassa ilmassa. Vierustoverille puhutaan korkeintaan kuiskien. Vaan varttia vaille tasatunti alkoi tapahtua. Bademeister saapui. Tilanteen kuvaaminen on kenties pitkäkestoista, mutta ehkä se nyt kannattaa.

Ensin hän tervehti kaikkia ja pisti lautasen kiertämään, josta kukin saattoi ottaa omenan tai appelsiinin siivun. Sitten hän avasi ulko-oven, ja heilutteli pyyhkeellään ilmaa sisäänpäin, jota tehostaakseen vielä tuli sisäänkin heiluttelemaan pyyhettä, jotta ilma kiertäisi.

Sitten alkoi opastus. Ensin esiteltiin, että tuoksuna on nyt Tutti-frutti, eli raikkaan hedelmäinen aromi. Ja pyydettiin, ettei kukaan poistu seuraavan kymmenen minuutin aikana. Sitten huomautettiin että kuuma tulee varsinkin ylälauteella, ja hiki alkaa virrata, joten pitäkää pyyhkeet myös jalkojen alla. "Kein Schweiß auf den Holz" (ei hikeä puulle). Tämän jälkeen Kylpymestaritar kertoi, että hän heittää neljä kertaa löylyä ja viimeisellä kerralla kiertää vielä ylälauteet, jolloin tulee todella kuuma.

"Ja ovatko kaikki ymmärtäneet?" Varsinainen löylynheitto tapahtui kuin oppikirjasta: Otetaan kauhallinen vettä ja levitetään se kiukaan kiville. Kaikkiaan kiukaan kastelemiseen meni 3-4 kauhallista. Tämän runsaan löylyn jälkeen Bademeisterin odotti, että sihinä lakkaa, ja sitten alkoi kieputtamaan pyyhettä kiukaan päälllä ikään kuin levittääkseen lämpöä.

Kyllähän siinä lämmin tuli. Näin jatkui kaksi seuraavaa kierrosta heti toisensa jälkeen, ja sitten tuli vuoroon neljäs, jonka aikana Kylpymestaritar kiersi vielä lauteilla ja heilutteli pyyhkeellään jokaisen päälle kuumaa ilmaa. Vaikutus oli samakuin puhaltaminen kaverin selkään...

Sitten seurasi vielä loppuopasteet: ei suoraan kylmään suihkuun, vaan ensin pitää vilvoitella, ja juokaa paljon vettä. Sitten sauna tyhjenikin suhteellisen nopeasti. Täytyy kyllä sanoa, että riittävät löylyt oli Suomalaisellekin.

Tämän uskomattoman kokemuksen jälkeen ymmärrän saksalaista saunojaa hieman paremmin. Kaikki mitä Bademeister sanoi ja teki on täysin selkeätä Suomalaiselle, mutta saksalaiselle jännittävää ja ihmeellistä. Kai se on sama asia, kuin vaikka safari Afrikassa; oppaan kanssa on parempi mieli.

Pois lähtiessä katselin seinälle ripustettuja todistuksia Bademeisterien käymistä kursseista ja saamista diplomeista. Riittäisiköhän Suomalaisuus? Ei kun hakemaan! Muistakaa liittää todistukset suoritetuista kursseista.

7 kommenttia:

Juho kirjoitti...

Ehkäpä siihen vaikuttaa kovin tuo ympäristö.

Luonnon keskellä tuo alastomuus on jotenkin luonnollista. Sitten taas uimahalli-tyyppisessä laitoksessa se osui silmään erikoisena. Lisäksi kun väkeä on ympärillä se muutama sata, ja he esim. istuskelevat baaritiskillä, niin olo oli kuin naturalisti-leirillä.

Juho kirjoitti...

Nyt täältä kyllä hävis Japan kommentti...?

Noh, relevanssi on ehkä sitten hieman häilyvä...

japa kirjoitti...

mun kommentti siitä spämmääjästäkin hävisi johonkin. suljitko mun spämmit listoilta kans? :)

Juho kirjoitti...

En sulkenu mittään, olen edeleen täysin spämmäilijöiden armoilla.. Täällä tapahtuu outoja.

japa kirjoitti...

ehkä se bayerilainen kainalokarvainen tynnyrin kokoinen bademeisterin kävi täällä kummittelemassa.

se tulee sun uniinkin vielä joku kaunis krapulayö.

Saara kirjoitti...

Loysin punttisalilta saunan, ilahduin. Noh, pitkassa ohjelistassa luki mm. saunaan mennaan shortsit ja t-paita paalla, ja tama on minimi vaatetus. Echt? Kurkkasin sisaan ja kuivassa ilmassa lauteilla makas akkoja verkkapuvut paalla. Hyi helvetti, jaa kaymatta.

uniankka kirjoitti...

Minä taas en edes huomannut alastomuudessa mitään outoa. Olimme olleet "Beaty Saunassa" hyvän tovin, kun edes tajusin asian.

Hieman huvitti se pakollinen varustus saunapaikassa, johon siis kuului saunatakki pukutiloissa, kun muuten kaikki olivat alasti.