lauantaina, elokuuta 06, 2005

Finnische sauna

Senhän nyt kaikki tietää, ettei ulkomailla osata saunoa. Ei täälläkään.

Kävin juuri paikallisessa uimahallissa jossa oli iso kyltti puisen oven vieressä. Kyltissä luki "Finnische Sauna"

'Niinpä niin' mietin ja astuin sisään. Seinällä on neljä tiimalasia, josta voi ottaa kukin saunavieras aikaa, että varmasti ollaan juuri 15 minuuttia saunassa. Kiukaan päälle on kannettu koripallon kokoinen suolakivi jonka alla kulkee putki kivien päällä. Seinällä on millintarkat lämpö- ja kosteusmittarit (85 astetta, 35%)

Putken olemassaolo herätti jo toiveita, että löylyä voisi heittää omaan tahtiinsa. Mutta ei. Kyselin vieressä lojuvalta äijältä, että mites tuota ajetaan. Herra kertoi ystävällisesti, että se on automaattinen. Tai sitten "Bademeister" (vinkkaus uimavalvojaa kohti) voi laittaa lisää löylyä. Voi helvetti.

Toinen kummallisuus on lepohuoneet, joissa voi olla. Olla. Siellä on tyhjässä huoneessa auringonottotuoleja rivissä, eikä mitään virikkeitä. Se on tehty juurikin vain ja ainoastaan olemista varten.

Suomalaisille sauna on perinteisesti kovinkin sosiaalinen paikka. Uimahallin saunapastorit kertoo tpojille miten niitä lapsia tehdään ja paikallisen kunnan asiat hoidetaan kuntoon. -Ainakin puheissa. Ennestään tuntemattomatkin ovat epäsuomalaiseen tapaan samoilla lauteilla kavereita. Saunailtojen sosiallisuudesta nyt ei kannata edes mainita.

Täällä on saunaosastoilla kovin hiljaista. Osastoja miehittää yksittäiset äijät. (Sinänsä siis sovin hyvin joukkoon) Vaikka luulisi, ettei löylyttömässä saunassa ole muuta tekemistä kuin turista, niin puheta siellä ei juurikaan kuule. Sinne ei myös tulla porukalla saunomaan ja juhlimaan, vaan kaverillekin puhellaan kuiskien.

Se on harrasta toimintaa tämä saksalainen saunominen.

7 kommenttia:

Emma kirjoitti...

Tuttu kokemus myös naisten puolelta ja vielä skandinaavisuuttaan mainostavasta paikasta! Löylyn heitto ehdottomasti kielletty ja peffan alukset alle! Sääntöjä ja suoritusta.

Juho kirjoitti...

Tuossa paikassa ei naisten ja miesten puolta ollut erikseen. (ja kyseessä oli silti kunnallinen uimahalli, eikä 'sauna') Tosin ei myös ainoatakaan naista koko saunaosastolla...

Tää peffanalussääntö on kanssa ehdoton kuulemma kaikkialla. Siitä on kuulkaa leikki kaukana, jos paljasta pyllyä koittaa lauteille työntää.

Salma kirjoitti...

Onhan se raskasta tuo ulkomailla saunominen, mutta toisaalta on se raskasta myös ulkomaalaisille Suomessa. Viime viikonlopun maalaishäissä istuimme 11 naikkosta lauteilla, kun sisään pukkasi 2 portugalilaista häävierasta, äiti ja 11 -vuotias tytär. Uimapuvut päällä. Tyttö kääntyi saman tien ovella ja näinpä äitikään ei saunomaan päässyt. Jälkikäteen kuulimme, ettei tytär ole edes äitiään koskaan alasti nähnyt, joten oli meissä eevan asuisissa suomalaisissa järkytyksen aihetta tytölle kerrakseen.

Juho kirjoitti...

Hihii!! On siinä varmasti ollut juu ihmettelemistä.

Mahtoiko nuo maalaishäät olla Portugalilaisille vieraille muutenkaan mikään kovin tuttu tilanne? Mutta hyvä vaan, että etelän immeisille opetetaan vähän skandinaavialaista luonnollisuutta!

Salma kirjoitti...

Saman hääparin Portugalin häissä juhlimme 1750 -luvun kartanotyyppisessä ratkaisussa, joten suomalainen maalaistalo, pellon laidalla oleva pieni puusee ja itse rakennettu sauna taisivat olla aika eksoottinen kokemus. Ja hyvä niin. :)

Meikku kirjoitti...

Hei sulle! Vähän myöhään huomasin tämän blogisi ja saunahavaintosi.

Minulla asuu lähisukulainen siellä Würtzburgissa, ja he ovat rakentaneet taloonsa saunan. Samoin monilla heidän saksalaistutuillaan on jo oma sauna ja kaikki saunatarvikkeet ovat haluttuja lahjatavaroita. Lähetin heille vuolukivisiä saunakkoja, joihin pannaan öljyjä kiukaan kulmalle tuoksahtelemaan. Heti tuli kehotus lähettää monta lisää, kun kaikki ihastuivat näihin pikkumaljoihin.

Muuten saksalainen saunoo niin, että odottaa ihon alkavan hikoilla ITSESTÄÄN miedossa lämmössä. Löylyä ei saanut heittää kuin harvoin, jotta hiki ehtii nousta ensin. Saksalaiset väittävät, että suomalaiset eivät osaa saunoa. :) Suomalaiset tervatipat riistettiin siellä käsistä! Samoin suomalainen tervashampoo oli haluttu tuliainen, ja tervasaippua.

Terveisin Meikku

Juho kirjoitti...

Heippa Meikku!

Tuntuu siltä, että tuo saunominen on täällä tosiaan yhtä muodissa kuin sauvakävely. Tosi monet toimistoltakin "käyvät saunomassa" näissä saunakylissä, joissa on erilaisia saunoja ja ammeita. Omasta saunasta ei ole kyllä kukaan kertonut.

Nuo suolakivet ja tontut ja muut kait sitten kanssa luo tunnelmaa. Ja pakkohan sitä on luoda; käy tylsäksi pidemmän päälle tuo lämpimässä istuminen. Noh, minä jatkan vielä etsintää saunan suhteen, jonne olisi helppo salakuljettaa ämpäri ja kauha.

Löydän sen ainakin taas viikon päästä sunnuntaina Torvoilasta Roineen rannalta...