perjantaina, elokuuta 18, 2006

Haastevastaus: kirjat

Linnunradan Liftaaja haastoi kertomaan kirjoista. Haasteeseen vastaaminen tuntuukin loogiselta, sillä Saksassa on nyt kaikki liian normaalia. Lomilta palaajalle ei ole ihmettelemistä tarjolla.

1. One book that changed your life - Kirja joka muutti elämäsi?
Hui! Onpa se vahva kirja. Ei ole yhtä elämää muuttavaa kirjaa, mutta isoja vaikuttajia ja tietyn elämänvaiheen käynnistäjiä on tullut monia:
- Täällä pohjan tähden alla, V. Linna
- Raamattu
- Shogun, J. Clavell
- Sisäinen Sankari, J. Sarasvuo
- Linnunradan käsikirja liftareille, D. Adams


2. One book you've read more than once – Kirja jonka olet lukenut useammin kuin kerran?
Useammin kuin kerran... Tuntematon Sotilas. Sen taidan olla lukenut kahdesti. Ensin ennen inttiä ja sitten intin jälkeen. Kaksi totaalisen erilaista lukukokemusta.

3. One book you'd want on a desert island – Kirja jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle?
Kaksituhattasivuinen sudoku-kirja.

4. One book that made you giddy – Kirja joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi.
Onneksi näitä naisten kirjoja löytyy miehillekin... Hilpeäksi teki kirja nimeltä PS. I scored the Bridesmaids. Kirja pitää ehdottomasti lukea Irlannin aksentilla.


5. One book that wracked you with sobs - Kirja joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin?
Joskus herkkänä nuorena miehenä (n. 11v) sellainen kirja kuin Roll of thunder, hear my cry. Sen jälkeisiä tapauksiahan ei ole, koska Miehethän eivät itke. (täytyy tunnustaa, että Charles Dickensin Oliver Twist oli loppusivuilla niin pientä tekstiä, että kyynel saattoi siristämisestä lorahtaa.)

6. One book that you wish had been written - Kirja jonka toivoisit kirjoitetuksi?
Matkakertomus: Naapuriaurinkomme Sirius

7. One book you wish had never been written – Kirja jota et toivoisi kirjoitetun?
Ei kai turhia kirjoja olekaan. On vain huonoja lukijoita. Kirjat kuitenkin yrittävät aina luoda ymmärrystä, ja se on hieno asia.

8. One book you're currently reading – Kirja jota parhaillaan luet?
Wilbut Smithin Rage on osoittautunut yllättävän loistavaksi romaaniksi apartheidin ajan Afrikasta: ihmisistä ja suhteista, rikkaista ja köyhistä, heimoista ja valloittajista, johtajista ja vallankumouksesta. Vielä muutama sata sivua.

9. One book you've been meaning to read - Kirja jonka olet aikonut lukea?
Waltarin Sinuhe Egyptiläisen olen vissiin kahdesti aloittanut, enkä koskaan lopettanut. Sitä en kyllä aio enää lukea. Seuraavan Remeksen dekkarin aion kuitenkin lueskella.

10. Now tag five bloggers – Haasta viisi bloggaajaa
Ei tartte osallistua, jos ei haluu, mutta haastan: Kirsusein, Saaraliinin, Erityistutkijan, Petri Harjun, Sportruudun ja lisäksi vielä Toimitusjohtaja Huovisen, jonka luotan keksivän hyvän tavan sissimarkkinoida tätäkin ketjaria eteenpäin.

2 kommenttia:

Linnunradan liftaaja kirjoitti...

Tata lukisessa tuli mieleen, etta olenkohan mina Suomen ainoa lukutaitoinen ihminen, joka ei ole lukenut Tuntematonta Sotilasta. Tuon lad-kirjan PS. I scored the Bridesmaids aion kylla lukea Suomeen palattuani.

Juho kirjoitti...

Taidat olla... :) Mutta kuule, ei sen lukeminen niin tärkeää ole. Jos vielä muistat vanhan kunnon kahdenkymmenen markan setelin? Siinä on mahtava quote, joka ehkä tiivistää kirjan sanoman.

"Hyväntahtoinen aurinko katseli heitä. Se ei missään tapauksessa ollut heille vihainen. Kenties tunsi jonkinlaista myötätuntoa heitä kohtaan.
Aika velikultia."

Sen sijaan tuon Täällä Pohjan tähden alla lukemisen jälkeen on maailmalla ollut helpompi ymmärtää sitä kotisuomea... Sitä suosittelen ehdottomasti.

"...toinen jalka navetassa, toinen tenniskentällä
toinen käsi utareella, toinen kaukosäätimellä..."

-Ismo Alanko: Kun Suomi putos puusta