tiistaina, elokuuta 15, 2006

Ulkomailla kotimaassa

Noniin. "Ulkomailta" on nyt sitten palattu tänne kylmään Saksaan. Tappava fiilis astua 26-asteisessa Helsingissä lentokoneeseen ja laskeutua tihkusateiseen 18-asteiseen Frankfurtiin. Hrrrr!

Se Helsinki oli ihan mukava turistikaupunki nyt kun siellä taas kävi. Samoin lähes viikko Torvoilan kylässä Hauhon pystymetsässä oli tällaiselle keskieurooppalaiselle pikkukaupunkieläjälle varsin mielenkiintoinen kokemus.

Tiesittekö te suomalaiset, että te syötte varsin paljon kalaa. Kaupoissanne on jos jonkinlaista lohipyreetä ja sillipurkkia! Lohisuikalettakin löytyi ja tuorepakkauksessa!? Eihän se säily kuin vakuumissa! Samoin kahviloissa on aina omituista ruskeata leipää tarjolla punaisella (kuulemma raa'alla) lohella täytettynä. Listalta taas saa lähes poikkeuksetta kalakeittoa, kalapiirasta, kalafilettä... Kaikkialla sai kalaa!

Kummallista kyllä, tästä muuten edistyneestä maasta puuttuu palvelu kokonaan. Helsingissäkin, jonka keskusta on täynnä tyylikkäitä terasseja ja kahviloita, joutuu asiakas lähes aina hakemaan tuotteensa tiskiltä. Kyllä! Siis ei riitä, että istahtaa pöytään ja odottelee tarjoilijaa, vaan joutuu itse oikeasti kävelemään baariin, tilaamaan ja kantamaan juomansa pöytään.

Lisäksi, vaikka istuisi saman terassin (Helsingissä ei ole Biergarteneita) samassa pöydässä koko päivän, joutuu jokaisen juomansa maksamaan erikseen, eikä saakaan kätevästi kaikkea yhdellä laskulla. Noh, tuleepahan juotua vähemmän etenkin ruuhka-aikaan kun tiskillä saa lisäksi JONOTTAA!! Ei ihme, että kalja on kallista, kun sitä myy yksi tarjoilija yhdestä paikasta!

Kaiken kukkuraksi minua yökötti edessäni täyttyvä tuhkakuppi, jonka tarjoilija vaivautui ruokailun ja kahden oluen aikana käydä KERRAN tyhjentämässä. Ja voitteko kuvitella, silloinkin tarjoilija vain tyhjensi tuhkakupin metallisaaviin, ja laittoi SAMAN kupin meidän pöytään. Siis tuhkaisena ja likaisena heti tyhjennyksen jälkeen. Skandinaavialaiset vielä sanovat itseään siisteiksi. Hyi olkoot!

Sellainen asia, joka myös aiheutti kummastusta oli Helsinkiläisten tapa kävellä valtavan nopeasti! Lomalaisen näköiset pariskunnat kiisivät pitkin Esplanadia sellaista kyytiä, että jäätelöt oli pudota rinnuksille. Toisaalta aivan ydinkeskustankin penkeillä näki monta herraa, joilla ei ollut kiire mihinkään. He näyttivät olevan totaalisen rentoina, ja usein näytti siltä, että heillä oli jäänyt viini- tai olutpullo kesken, kun oli ruvennut väsyttämään. Valtavan boheemia.

Suurimman shokin koin kuitenkin Torvoilan mökin ja järvien uskomattomasta kauneudesta! Suomalainen järvimaisema on mahtava! Täällä en ole koskaan nähnyt niin kirkasta järvivettä enkä tuollaista rantaviivaa. Järven ranta oli suhteellisen jyrkkä ja rantaviivaa hallitsi suuret kivet, joilla saattoi loikoilla, ja joita astellen pääsi mukavasti uimaan. Ja näitä järviä on Suomessa kuulemma tuhansia! Ei edes Kroatian jylhät merimaisemat vetäneet vertoja Suomalaiselle saarten rikkomalle järvimaisemalle, mutta Kroatiasta lisää myöhemmin.

14 kommenttia:

Mussuliini kirjoitti...

Haha! :) Mä muutan kahden viikon päästä sinne "turistikaupunki Helsinkiin". Ja olen siitä hyvin iloinen.

Anna kirjoitti...

Tervetuloa takaisin!

Juuri pääsin murismasta kommenttilaatikossani, että ei se Suomikaan aina niin täydellinen paikka ole, kun ei jakseta (palveluammatissakaan) aina edes tervehtiä... Ja tuo kuulostaa aika tylsältä että joka juoma pitää erikseen maksaa ja vielä hakeakin, mutta niinhän se usiemmissa paioissa on nyt kun muistelen. Ei juuri ole tyhmempää kuin kuluttaa mukava ilta tai iltapäivä kaverien sijasta juomaa jonottamassa. Hmph.

Silti Helsinki on kyllä minun kaupunkini ja rakastan sitä. Täällä meillä ei ole kunnon kaupunkeja lähistölläkään. Sellaista mennäänkin tällä viikolla etsimään San Franista ;)

Anna kirjoitti...

En näköjään osaa lainkaan kirjoittaa. Tarkoitin siis, että sen sijaan että olisi kaverien kanssa, joutuu kuluttamaan kaiken aikansa tiskillä. Minkä varmaan ymmärsitkin ;) Typoista en viitsi enää erikseen edes mainita, kirottu olkoon näppiksen vaihto!

Juho kirjoitti...

:) Kyllä se jakeluun meni. Näinhän siinä käy, että Suomalaisessa yökerhossa aina porukka hajoaa, kun ollaan vessa- ja baarijonoissa vuorotellen. Mutta silti, on se Helsinki hieno kaupunki. Varsinkin kesällä saa upeampaa paikkaa hakea.

Ehkä vielä joku päivä systeemi tai asiakas palkitsee palvelevia ravintoloita. Nythän niin ei ole.

Anonyymi kirjoitti...

Juho. Olen kanssasi samaa mieltä. Se, mitä me suomalaiset voimme ulkomaalaisille näyttää ovat monet järvet. Mitään muuta näytettävää Suomessa ei oikeastaan ole, tarkoitan sellaista mitä muualla maailmassa ei olisi. Toisaalta suomalainen kansanluonne on varmasti sellainen, että se jää ihmisten mieleen. Koko maa tuntuu olevan yhtä retriittiä, käskemättäkin.

lartsa kirjoitti...

Juho, ei ne ollu ne tuhkakupit kun sinä humuisena perjantaina yökötti. Ne oli ne snapsit. :-D

Helsinkiläisillä on kiireisen kävelytyylin ohella hassu tapa kuikkia pian saapuvaksi arvellun junan/bussin/tms. suuntaan. Jo pari minuuttia ennen aikataulunmukaista saapumisaikaa innokkaimmat kuikkivat kaula pitkällä kulkuvälineen tulosuuntaan. H-hetkellä saattavat innokkaimmat nousta melkein penkille tähystämään. Ei kai se juna/spåra sieltä sen nopeammin tule...

Elina kirjoitti...

Minä, juuri nyt ulkohelsinkiläinen, olen jostain syystä oppinut täällä Saksassa ollessani kävelemään entistä nopeammin. Saa nähdä hidastuuko vauhtini Suomeen palattuani vai lyönkö kaikki ennätykset Helsingin räntäisillä kaduilla. Veikkaan jälkimmäistä: inhoan loskassa maleksivien ihmisten seassa puikkimista ja haluan kadulta pois niin pian kuin mahdollista.

Suomen talveen, plääh. :p Mutta vielä on kesää jäljellä siellä, täällä tuntuu lokakuulta jo nyt.

Juho kirjoitti...

Rakas Anonymous,

Olen kanssasi täysin eri mieltä siitä, ettei Suomessa ole näytettävää. Helsinki esimerkiksi on kaupunki, jonka vertaista on vaikea Euroopasta löytää. Merellinen dynaaminen kaupunki, jossa löytyy kaikki tieteen, taiteen ja talouden alat näin pienessä koossa. Monialaisuudessaan ja dynaamisuudessaan se on oikeasti harvinaisuus ja näkemisen arvoinen. Lähetin töihinkin kortin "Terveisiä Euroopan kuumimmasta kaupungista!" sillä sitä se on. Pieni kuin mikä, mutta näin kesäisin sykkivä kuin Pariisi.

Tässä blogissa kun tulee aina haukuttua Saksaa, niin piti antaa vähän takasin. On siellä Suomessa paljon keskieurooppalaiselle täysin käsittämättömiä asioita, jotka Suomessa asuvalle ovat tietenkin täysin normaaleita. Näitä juurikin mm. tuo palvelun puute, kävelykeskustan puuttuminen ja keskustan muotikaduilla liikkuvat spurgut. Mutta kai nämäkin seuraavan kymmenen vuoden aikana korjaantuvat? Terassit ja kahvilathan saimme viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Lartsa: SShhh! :) ja Elina, toi kävelyvauhti on kanssa varmasti täysin kaupunkikohtainen, mutta täällä Würzburgin opiskelijoiden ja joutomiesten kylässä ei ole niin kiirettä.

Anna kirjoitti...

Puutun vielä tähän kävelyasiaan. Kyllä minustakin Helsingissä kävellään aika reippaasti. Asiaa (tosin ei Suomessa) on tutkittukin kirjassa Geagraphy of Time, jossa tarkasteltiin aikakäsitystä ja kiirettä eri maissa. Mittareina olivat ihmisten kävelyvauhti ruuhka-aikaan (mitattuna tietyltä metrimatkalta sekuntikellolla), yleisten paikkojen kellojen täsmällisyys ja postimerkin ostamiseen postissa kuluva aika. Tuloksista sen verran, että eteläisemmissä ja lämpimämmissä maissa tietenkin liikuttiin verkkaisemmin eikä sillä ajalla tai palvelun nopeudellakaan ollut niin väliä.

Teimme sitten innokkaan amerikkalaisopettajamme aloitteesta yliopistossa Academic Writing-kurssia varten minitutkimuksia, joissa tarkastelimme samaa asiaa Helsingissä. Ja kyllä siellä aika kovaa käveltiin ruuhka-aikaan ainakin ;) On niin pirun kylmä suurimman osan vuotta....

Osakeyhtiö Huovinen kirjoitti...

Aah. Mun tekisi vielä märytä oikein kunnolla lempiaiheestani, palvelun laadusta. Mutta eiköhän nekin märyt ole jo julkisesti lausuttu interwebissäkin. Ja etenkin tuon jyseisen perjantai-illan osalta.

Japa on vaihtanut nimimerkkiä.

Tomppa kirjoitti...

Tuli mieleen tosta Kämpin terassin kuvasta, että siinä ainakin saa palvelua. Mutta sehän sitte maksaakin hieman enemmän. Eli rahalla saa - ainakin jossain.

Juho kirjoitti...

Oonkos mää nyt aivan väärässä, mutta Kämpin terassillakin on puolet terassista self-service? Vai oliko se Strindberg?

Osakeyhtiö Huovinen kirjoitti...

Kyllä niissä molemmissa on full service. Tai hetkinen, taitaa olla Strinbergillä siinä Mikonkadun puolella ite-serviisi (?).

Tomppa kirjoitti...

Kämpissä on helahoito-palvelu. Mutta "fiinissä" Strindbergissä joutuvat varjopuolen istujat hakemaan itse munkkinsa - samaan hintaan, kuin auringosta ja palvelusta nauttivat.

Mutta tässä palvelussa on edelläkävijöitä - Kalliossa! Siellä monessa paikassa baarimikko-/minna tulee pöydästä kysymään, että ottaisko lisää juotavaa. Ja jos ottaa, niin sitä myös tuodaan - pöytään asti. Halvalla.