tiistaina, elokuuta 09, 2005

Sallintalaki

Eksyinpä sunnuntaikävelyllä paikalliseen Biergarteniin, jossa on tapana järjestää erinäisten orkesterien soitto- ja laulutapahtumia. Tällä kertaa lavalla oli "The Jets", jonka nimestäkin voi jo päätellä, että musiikki on Gepardi-tyyppistä Viking Line kamaa, johon kuka tahansa voi keinua.

No ketäs sitä kuunteli? Yksinäiset, eläkeläiset, kaveriporukat, nuoriso ja kylän miehet. Paikalla on tottakai oluttarjoilu, ja oluttuopit olivat kiitettävästi esillä joka pöydässä ja tanssi(lattialla). Merkittävin lajityyppi, jota paikalla havaitsi olivat lapsiperheet. Minne muualle perhe lähtee sunnuntaina käymään, kuin paikalliseen Biergarteniin?

Kenellekään ei varmaan tarvitse kertoa, että täällä saa viinaa mistä vaan ja koska vaan? Tässä maassa on myös enemmän savukeautomaatteja per capita kuin Suomessa R-kioskeja, postilaatikoita ja pankkiautomaatteja yhteensä. Niinpä, jos 4-vuotias haluaa tupakkaa, hänen pitää vain ottaa kotikadulle jakkara mukaan, että ylettyy flipperin suulle.

Täytyypä olla sairas kansa? Kaikkia pahoja asioita saa tehdä itsellensä ilman, että valtio kontrolloi asiaa mitenkään!

Minusta kyllä nuo lapset isukin kanssa tanssimassa olivat kovin terve näky. Suomessa vaan tuo valvonnan, kieltämisen ja häpeän kulttuuri johtaa juomisen salailuun ja ylilyönteihin.

Jos lapsi huomaisi suomalaisella terassilla jo pienenä että %-merkintä virvoitusjuomapullossa on aivan normaalia, ja isä tulee hilpeäksi kun juo ruskeasta pullosta, ei tänäkään iltana sadoissa Pohojalaasissa maataloissa tarvitsisi perheen isän salaa mennä kellariin tyhjentämään kossupulloa. Tämän jälkeen kymmenien isäntien ei tarvitsisi tapella vaimojensa kanssa lasten kuullen, monet lapset ja vaimot säästyisivät isännän nyrkiltä, eikä Ylämäen perhettä ajettaisikaan pihalle pakkaseen.

Kulttuurin muutos on hidasta, mutta jostakin on syytä aloittaa.

1 kommentti:

Kevari kirjoitti...

Ja lapset sitten oppii kuinka hilpeäksi sitä voikaan tulla jos juo kaksi?