sunnuntaina, huhtikuuta 02, 2006

St. Patrick's dayIrlantilaiset ovat hauskaa kansaa. Lisäksi he ovat ystävällisesti jakautunee ympäri maailmaa niin tehokkaasti, että minne tahansa menetkin löydät aina Irlantilaisen. Eikä Irlantilaista ole edes vaikea löytää: menet vain kaupungin suosituimpaan irkkupubiin. Joka kaupungissa sellainen on. Jos ei ekalla kerralla tärppää, niin käy uudestaan. Mielellään arkipäivänä.

Irlantilaisilla on pubissa istumisen takia usein laaja suhdeverkosto, ja kenties Irlantilaiset pitävät yllä monessa kaupungissa ulkomaalaisten verkostoa. Huomaamattaan tietenkin. Irlantilainen ja Suomalainen ovat siinä mielessä samanlaisia, etteivät he oikein edes huomaa tekevänsä mitään erityistä. Asiat vaan menevät eteenpäin.

Ja mikä on Irlantilasen joulu, juhannus ja uusi vuosi samaan aikaan? St. Patrick's day. Pyhä Patrikki oli pakana, joka kääntyi kristinuskoon vankeudessa. Paettuaan hän tuli pitkän luostarikauden jälkeen Irlantiin käännyttämään kanssailmisiä kristinuskoon. Tätä tietoa on muuten turha kysellä Irkuilta. "Some miserable bastard that gives un an excuse to get wasted." oli vastaus, joka mulle annettiin.

Ja humalaanhan he Patrikin kunnioituksesta tulevat. Kuin Suomen juhannusta tai opiskelijan vappua, St. Patrick's dayta juhlittiin kokonainen viikonloppu. Perjantaina 17.3. Jimmyz avasi ovensa jo klo 10 aamulla. En tiedä kuinka paljon väkeä ilmaantui jo silloin, muta iltayhdeksältä oli paikka täynnä ulkomaalaisia. Kylän jokainen ulkomaalainen oli paikalla, sillä kaikkihan tuntevat ainakin yhden Irkun, tai itseään Irkuksi kutsuvan.

Hauskaahan se oli, ja Irish stew oli hyvää. Täysin perinteettömän St. Patrick's dayn viettämisen jälkeen voin allekirjoittaa hyvin tuon Irkun kuvauksen Pyhästä Patrikista. Ensi vuonna 17.3. vihreätä päälle ja baariin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Paitsi käännytyksestä, Patrick tunnetaan myös siitä, että hän karkoitti käärmeet Irlannista. Ja niin paljon käärmeet vieläkin Patrickia pelkäävät, etteivät Suomessakaan uskalla liikkua Pyhän Patricin päivänä. Kari