torstaina, heinäkuuta 20, 2006

Expatriaattien blogistan

Olen tässä kevään aikana luopunut pienestä osasta itsekkyyttäni ja aloittanut ihan tosissaan lukemaan muidenkin ihmisten blogeja. Osasyynä on se, että Blogistaniin on ilmaantunut muutamia vanhoja ystäviä, joiden kautta on löytynyt aivan uusia hyviä blogeja, jne. Niiden löytö taas on innostanut kuluttamaan helteisiä työpäiviä etsien nautittavia kirjoituksia.

Erityisesti olen pyrkinyt löytämään Expatriaatti-blogeja. Suomen suurimman blogi-auktoriteetin Blogilistan hakemistossa on 16 Expatriaatteihin luokiteltua blogia. Lisäksi on omat luokat ulkosuomalaisille, Erasmukselle, jne.. Voidaan siis jo puhua bloggauksen alalajista.


Miksi sitten ulkosuomalaiset kirjoittelevat niin paljon blogeja. Syitä on varmaan yhtä monta kuin kirjoittajaakin, mutta tutkitaan hieman. Expatriaatti kirjoittelee usein ainakin osittain pitääkseen yhteyttä kavereihinsa:

"Yksi syy on tietenkin se, että tällä tavoin tutut saavat halutessaan tietää, mitä minulle kuuluu ilman, että tarvitsisi tuhlata pennosia puheluun tms. Se ei ole pääsyy." Maun blogi (täällä myös hyvä yleiskatsaus Maun bloggausfilosofiaan.)

"Ja se kuulumisten kertoilu taas: ei niitä ryhmämeilejä jaksa kirjoittaa eikä varmaan kukaan oikein lukeakaan, ne kun ovat minusta jotenkin valheellisen henkilökohtaisia kolahtaessaan jokaisen omaan virtuaalipostilaatikkoon ja samalla niin persoonattomia, kun näkee sen massiivisen postituslistan, jolle on "armollisesti" päässyt mukaan." Anna Ihmemaassa


Usein kirjoitetaan myös, koska ulkomaille muuttavaa kokee tekevänsä jotain erikoista, ja haluaa jakaa kokemuksen muiden kanssa. Rakentaa eräänlaista tietopankkia:

"Toimikoon tämä siis ohjenuorana tai varoittavana "lessons learned"-dokumenttina samaista siirtoa ajatteleville." Köyhäritari


Uskon että yksi iso syy blogin pitämiseen ulkomailla on kulttuurishokki ja muuton tuoma tyhjä aukko sosiaalisessa elämässä tai muuten harrastuksissa. Mussuliinilla on ihanan rehellinen suhtautuminen blogin tarkoitukseen:

"Taman blogin mina avasin siksi, etta voisin purkaa kulttuurishokkiin liittyvaa ahdistusta. --- Toisaalta myos siksi, etta minua aina huvittaa koko ikansa Suomessa asuneiden ihmisten hehkutus ulkomailla asumisen ihanuudesta, eivatka ulkomailla asuneet taas yleensa halua korjata asiaa. On varmasti ihmisia, jotka nauttivat ulkomailla asumisesta alusta asti ja missa vaan, mutta useimmille meista sopeutuminen ottaa aikansa ja voi olla rankkaakin." Ulkosuomalaisena Ranskassa

Myös Linnunradan liftaaja on aloittanut bloginsa Kulttuurishokkiin vivahtavalla yleiskatsauksella jossa kirjoittaa mm. "Tulen tassa blogissani kertomaan elamastani Laosissa, miljoonan elefantin entisessa valtakunnassa, jossa olen joutunut unohtamaan lahes kaiken sen rationaalisen ajattelun, jonka suomalainen koulutusjarjastelma on vuosien saatossa paahani paukuttanut."


Moni haluaa jättää myös matkastaan muiston olevinaan itselleen, mutta (let's face it. Itselleen ei tarvitse kirjoittaa internetissä) oikeasti muille:

"Jääkööt matkasta jokin muisto, ja olkoot se tämä" Deutschelinna :P


Olen myös huomannut, että olen astunut naisten maailmaan. Ulkomailla elosta kirjoittelevista suurin osa on naisia tai pariskuntia. Yllä olevat viittauksetkin ovat kaikki naisten suusta: Miehet eivät kerro miksi he kirjoittavat. Tutkija Vancouverista kirjoittelee muuten kyllä hyvin. Samoin kuin Käkikellomaan kirjeenvaihtaja, joka on kylläkin siirtynyt valokuvien maailmaan.

Moni poika, kuten selkeästi photoshopin perustaidot omaava Holpainen, pois muuttava Mika Friman sekä mahtavia alppikuvia postittanut Jukkabrother on kirjoitellut opiskelijavaihdostaan, mutta missä ovat ulkomailla työskentelyn arjesta kertovat miehet? Oletteko te kiireisiä, vai enkö ole vain ole löytänyt teitä?

Ulkosuomalaisten blogien seuraaminen on ollut antoisaa, ja toivotan myös Deutschelinnan lukijoilleni hyvää matkaa muiden expatriaattien sielunelämään. Tämä blogi siirtyy kesälomille. Deutschelinna vaipuu postausten puolesta hiljaisuuteen seuraavaksi kolmeksi viikoksi. Keskustelu-osastot sen sijaan palvelevat koko loman ajan... :)

14 kommenttia:

Juho kirjoitti...

Näin pitkiä postauksia ei saisi kirjoitella...

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Tassu kirjoitti...

Miksei muka saisi?

Oikeasti jätin kommenttia kiittääkseni parista uudesta expat-linkistä. Vaikka moni mainitsemistasi jo kuuluu lukulistalleni, oli joukossa muutama uusikin.

Jäin miettimään, miksi itse kirjoitan blogia. Koska olen nainen, minun pitäisi varmaan kirjoittaa se tuonne blogiinikin? ;) Entäs jos olenkin "hyvä jätkä" enkä analysoi mitään?

Enää 40 aamua ja ollaan samassa maassa!

Juho kirjoitti...

No jaa. Itse kun tulen ennalta tuntemattomaan blogiin, ja uusin postaus on näin pitkä, niin en jaksa sitä lukea. Siksi vältän niitä itse. Toki tuttujen kirjoittajien pitkät postaukset ovat todella tervetulleita!

Niin, sun "miksi kirjoitan" -analyysi oli kovin... hmmm... noh, tästä voi miettiä:
"Jostain syystä haluan kirjata ajatuksiani muuttamisesta julkisesti saataville."
http://tassun.vuodatus.net/blog/archive?m=02&y=2006

Mutta, Tassu siinä olet väärässä, että olisimme vasta 40 päivän päästä samassa maassa. Loman aluksi lennän Suomeen, itse asiassa heti huomenna... 1 päivä vain!

Linnunradan liftaaja kirjoitti...

Pitkia postauksia saa kirjoittaa. Paattakoon lukija jaksaako lukea loppuun.

Oli muuten tosi mielenkiinoinen postaus eika yhtaa oma lehma ojassa. Lahdenkin tassa tutkimaan noita linkkeja, joissa en monessa viela ole visiteerannutkaan.

Hyvaa lomaa! Mulla viela viisi viikkoa tyota ja sitten alkaa loma ja lahenee Suomi ja pitaa alkaa miettia mika sen blogin tarkoitus olikaan. Apua!

sportruutu kirjoitti...

Tunnustettakoon, että olen mies. Kohta tulee 10v täyteen tässä maassa, jossa on todellakin enemmän suomalaisia naisia kuin suomalaisia miehiä. En kuulu niihin ihmisiin, jotka liimailevat Suomen lippuja takaluukkuun. Bloggailen oikeastaan just for fun, pysyy kielitaito jotenkin vielä hanskassa.

Juho kirjoitti...

Oletkos Liftaaja jäänyt niin koukkuun, että joudut Suomessakin jatkamaan blogittamista? Mikäs se tarkoitus sitten olisikaan? Jotain pitää varmaan keksiä, eikö?

valtsikka kirjoitti...

Hyvää lomaa! Loma paranee kun nähdään..

Onneksi blogissa on luettavaa ja kunnon keskustelujakin.

Tassu kirjoitti...

Ai mä olin jo kirjottanu analyysin? Höh. Onneksi ei ollut kovin kummoinen. :)

Se on kyllä totta, että jos eka postaus sattuu olemaan kovin pitkä, voi lukeminen jäädä vähiin. Mutta jos se alkaa hyvin ja nasevasti, niin sitten sen ehkä jaksaakin lukea. Harmi sinänsä, sillä yleensä pitkissä postauksissa on enempi asiaa kuin lyhyissä.

Jaa sä tulit Suomeen, enhän mä sitä hoksannut ajatella. Toivottavasti sulla on hyvä loma. Kuulumisia odotellessa!

Osakeyhtiö Huovinen kirjoitti...

Aika hiljast o.

Anna kirjoitti...

Mielenkiintoinen tuo havaintosi sukupuolijakaumasta ;)

Mina kylla itse tykkaan pitkista postauksista jos kirjoittajalla on jotain kivaa kerrottavaa tai kiintoisia ajatuksia. Tottahan se on, etta uusiin blogeihin paasee helpommin kiinni, jos kohdalle sattuu naseva lyhyehko juttu, mutta ainakaan omaan kirjoittamiseeni en ole tuon antanut vaikuttaa, niita kirjoittamisen motiiveja kun on niin monia (vaikka turha sita on kieltaa, etta on tietenkin tosi mukavaa jos joku joskus blogia lukee!)

Ihan myohassa tulevat nama toivotukset, koska itse olen ollut lomailemassa, mutta kesalomia silti ja mukavaa Suomen-matkaa!!

Osakeyhtiö Huovinen kirjoitti...

Mulla taas on niin skeidoja juttuja, joten pyrin pitämään ne lyhyinä. :)

Oli kivat bisset perjantaina, Jüho.

Juho kirjoitti...

TJ Japa, kyllä, olut ja fisut maistuivat erikoisen hyviltä taas pitkän tauon jälkeen. Fisua vedetään kyllä täällä saksassa aivan liian vähän.

Noh, blogijuttujen pituus on sinänsä vaikeata, kun joskus pyrkii kirjoittelemaan oikeasti jotain asiaa ja välillä taas vain heittelee jotain pikkuhuomioita. Sinänsä jatkuvuuden ja luotettavuuden takia juttujen pitäisi olla noin saman pituisia... Jatkuvuus kun tuo asiakastyytyväisyyttä, eli kun lukija tietää mitä saa, niin uudelleen osto on luultavampi...

(lue lisää: http://sissimarkkinointi.blogspot.com/)

Anna: Kuten tuossa kirjoituksessa totesin, niin muillehan tätä kirjoitetaan, ja usein mulla on mielessä, että mitä "satunnainen lukija" miettisi tekstistä. Siis ihminen, joka ei ole Deutschelinnaa ennen lukenut. Jos en tahtoisi kirjoittaa lukijoille, löytyisi tämäkin teksti pöytälaatikostani. ;)

d_s kirjoitti...

Moikka,

tosi mielenkiintoinen blogi. Kiinnostuin itse expatti-suomalaisten kirjoituksista nyt kun aloitin oman blogini muutettuani irlannista ruotsiin. Kolmen irlanninvuoden aikana teki mieli kirjoittaa monestakin asiasta, mutta jostain syystä ei saanut aikaiseksi ennekuin nyt. Kirjoitan siis pääasiassa ruotsista expatin näkökulmasta, mutta myös omien intressien kohteista (musiikki, pelit yms.)

Jos jotakuta kiinnostaa, löytyy blogini: http://swedish-notions.blogspot.com